Aby bylo pečení jen radost...
  • Čas pečení vánočního cukroví se nachýlil, a tak rozpalujeme trouby, vaříme a hřejeme na plotně i lahodný svařák. Aby ale tyto předvánoční kuchyňské aktivity zůstaly pro všechny jen radostí, je třeba myslet na bezpečnost a předcházet popáleninám. A když už náhodou na nějakou tu nehodu dojde, vědět, co v takové situaci dělat. 


Popáleniny způsobuje kontakt se suchým intenzivním teplem, které má za následek narušení pokožky a často trvalé zjizvení. Je třeba je odlišit od opařenin vznikajících naopak mokrým teplem, tedy horkými tekutinami. V obou případech jsou velmi ohrožené zejména malé děti, protože jejich zvědavost je nutí sáhnout si na vše, co je zajímá a dokud nemají vlastní negativní zkušenost, nic je nezastaví. Můžeme ale klást důraz na prevenci a pokusit se těmto nepříjemným a bolestivým zraněním předejít.


  • Neopouštějte kuchyni, pokud vaříte.
  • Hrnce nebo pánve dávejte na zadní plotýnku sporáku, rukojeť nádobí otočte směrem od okraje sporáku.
  • Věci, které by mohly snadno vzplanout, jako utěrky, igelitové sáčky nebo dlouhé rukávy, udržujte v dostatečné vzdálenosti od topné plochy.
  • Nikdy při vaření nedržte v náručí dítě nebo domácího mazlíčka.Když vaříte, kontrolujte pohyb dítěte v kuchyni. Nesete-li horký hrnec na stůl, dbejte, aby se vám dítě nepletlo pod nohy.
  • Nepokládáme horké nádoby chladnout na zem.
  • Při pečení nepouštíme děti k troubě (Dnes už jsou k dostání trouby s trojvrstvým sklem, kde teplota nepřesáhne 60 °C)

I přes velkou snahu někdy úrazu nezabráníte. Důležité je ale vědět, jak poskytnout první pomoc. Vždy záleží na rozsahu poranění a pokud si nevíte rady, vždy raději kontaktujte lékaře či rovnou zavolejte rychlou záchrannou službu.


  • Chladit, chladit, chladit – Popáleninu ochlazujte tekoucí studenou vodou, namočte ji do nádoby se studenou vodou nebo chlaďte ledem obaleným v čistém ručníku.
  • Oděv přiškvařený ke kůži nikdy nestrhávejte, chlaďte přes něj.
  • Puchýře nikdy nepropichujeme, brání vstupu infekce do rány.Zakryjte popáleniny sterilním obvazem nebo čistým kapesníkem.
  • Chraňte popáleninu od tlaku a tření.
  • Pokud rána bolí, užijte lék proti bolesti.
  • Nikdy nepřikládejte přímo na ránu led nebo sníh, vatu, náplasti ani krémy.
  • Pokud je to možné, sundejte zraněnému všechny prsteny, přívěsky, hodinky apod. Popálená plocha rychle otéká a tyto předměty je následně velmi komplikované sundat.
  • Pokud je poranění závažnějšího charakteru nebo se objeví příznaky infekce, kontaktujte ihned svého lékaře.

Tím už víme, jak zraněním z kuchyně předcházet i jak v případě nehody ošetřit popáleninu. A můžeme se vesele pustit do pečení!

Potřebujete se zeptat?

Napište nám, pokusíme se odpovědět.